Kateketisk senter - Oslo katolske bispedømme
Noe å gjøre – Julestrømpe

Jesu julestrømpe

Du vakre lille Jesusbarn som ligger der på strå,
du skulle hatt en seng av dun med silkelaken på.
Så rart det er at ikke du får noen gaver selv.
For din skyld får jo alle barn presanger nå i kveld.
Jeg ville dekke deg et bord med mange pakker på,
og midt på bordet skulle din geburtsdagskake stå.
Og rundt omkring en vakker krans av blomster og av blad.
Du vesle vakre Jesusbarn, da ble du sikkert glad. (Elsa Beskow)

Julepresanger er en veldig fin ting! Det er morsomt å se i butikkvinduer og kataloger og ønske seg ting. Det er spennende å hviske og ha hemmeligheter om hva vi skal lage og kjøpe til andre. Det er hyggelig å pakke presangene pent inn – og deilig å rive papiret av våre egne! Vi kan lage julepresanger til Jesusbarnet også!

Adventstiden er en fin tid til å se litt ekstra nøye på oss selv: Hvordan viser vi vår kjærlighet til Gud og til hverandre? Vi kan ha litt julerengjøring i tankene våre, og finne ut om det er noe med oss selv vi ønsker å gjøre annerledes. I ukene før jul kan vi hver dag prøve å gjøre noen glade eller hjelpe hverandre. Når vi forsøker å bli mer lik Jesus, gir vi både ham og andre, og ofte oss selv også, en gave.

Det er ikke nødvendig å skrive opp eller fortelle det vi gjør til noen, for Jesus ser det og vet hvordan vi forsøker. Men hvis vi vil, kan vi skrive ned de gavene vi gir, og legge små lapper i en liten strømpe – slik at også Jesus-barnet får en julestrømpe til jul! Det kan bli ganske mange fine gaver: leke med noen vi ikke kjenner så godt og som kanskje er mye alene; la noen som er yngre vinne i spill; vente på tur selv om det er utrolig kjedelig; anstrenge oss litt for å gjøre det vi må gjøre uten å klage osv.

Noen synes det er hyggelig å lese opp gavene for hverandre i familien. Andre liker bare å vite at de ligger der i julestrømpen, og at det bare er Jesus som får lov til å se på det som er inni. Vi kan uansett alle sammen glede oss over at strømpen blir tykkere for hver dag.

En annen fin metode mange familier bruker, er å legge strå i krybben til Jesusbarnet hver gang noen har gitt ham en gave. Når det lille barnet legges i krybben julenatt, ligger han så mykt og godt.

Noen julepresanger varer lenge …