Kateketisk senter - Oslo katolske bispedømme
Pinse

God Pinse!

Evangelieforklaring

(+3 år)

Tenke på

(+7 år, eller en leser for alle)

Nedenfor finner dere forskjellige ting dere kan gjøre som søndagsskole hjemme.

Men først kan dere lese litt her, om hvorfor kaller vi Pinse for Kirkens fødselsdag.  Til slutt kommer dere til aktivitetsoppgavene.

«Som Faderen har sendt meg, sender jeg dere: Motta Den Hellige Ånd»

Pinsen kaller vi gjerne for Kirkens fødselsdag. Vi feirer at Den Hellige Ånd kom til oss og er her hos oss.  Pinsen kaller vi også for Den Hellige Ånds høytid. Vi feirer det som en fest i Kirken.

Pinsefesten er et tegn til oss troende i Kirken på at Gud alltid er sammen med oss.  Han har sendt oss sin Ånd. Nå kan du prøve å løfte opp hånden din og blåse på den. Kunne du se lufta? Nei, du kan ikke se lufta, men du kunne kjenne den når den treffer hånden din. Sånn er det med Den Hellige Ånd også. Vi kan ikke se Den Hellige Ånd, men vi kan se hva Den Hellige Ånd gjør. Vi kan ikke se vinden som får en vindmølle til å gå rundt, men vi kan se at vindmølla går rundt.  Vi kan ikke se Den Hellige Ånd med øyet vårt, men Bibelen forteller oss at når Gud noen ganger vil at mennesker likevel skal få å se med egne øyne at Den Hellige Ånd er til stede, så viser Den Hellige Ånd seg for dem som en due eller som en flamme av ild.

Etter at Jesus hadde steget opp til himmelen, var vennene til Jesus og Maria, hans mor, veldig lei seg og redde, fordi bestevennen deres var ikke sammen med dem lenger. Men Jesus hadde sagt før han dro, at han om kort tid skulle sende dem en hjelper. Den femtiende dagen etter Jesu oppstandelse, var disiplene og Maria samlet i et hus i Jerusalem. Da hørte de plutselig lyden av en sterk storm utenfor. Det var en voldsom vind som ulte og rev i vegger og tak. Flammer av ild, som så ut som tunger, viste seg oppe i luften inne i rommet hvor de sto alle sammen. Flammene delte seg og satte seg rett over hodene på hver enkelt av dem. Da ble de fylt av Den Hellige Ånd og begynte å snakke alle slags språk, som de ikke hadde kunnet før.

« De ble alle fylt av Den Hellige Ånd, og de begynte å tale.»

I Jerusalem var det da samtidig samlet mange mennesker fra forskjellige land som snakket forskjellige språk. Men da de hørte den sterke lyden fra huset hvor disiplene var, skyndte de seg dit for å se hva som foregikk. Disiplene kom da modig ut av huset, og de var ikke redde lenger. Nå hadde de fått Den Hellige Ånd og kunne snakke mange forskjellige språk, slik at alle som var til stede forsto hva de sa når disiplene begynte å snakke om Jesus.

Du har kanskje hørt om det at Gud forstår alle ord som vi mennesker bruker? Det spiller ingen rolle hvilket språk vi bruker når vi ber til Gud, for Gud kan alle slags språk som finnes i hele verden. Mennesker over hele kloden har jo mange forskjellige morsmål, og det finnes hundrevis, ja, tusenvis av språk som forskjellige folkeslag snakker. Men Gud har all kunnskap i hele universet, og han kan også absolutt alle språk som finnes. Og budskapet fra Gud, evangeliet om Jesus Kristus, vil alltid komme til oss på det språket vi kjenner aller best. Slik passer Gud på at han snakker rett til oss alle sammen, på vårt eget språk, slik at vi forstår at han er nær og er glad i hver og en av oss, og at vi kan komme til tro på ham.

Disiplene snakket nå, på en måte, med Guds stemme og med ord fra Gud, fordi Den Hellige Ånd var i dem og med dem. De sa det som Gud ville at menneskene skulle høre. Det som skjedde, var et under. Disiplene kunne plutselig snakke forskjellige språk, som de egentlig slett ikke hadde lært seg. Og de forkynte evangeliet på alle disse språkene. Det var Gud Den Hellige Ånd som gjorde dette underet i Jerusalem på Pinsedagen. Menneskene som hørte på, ble veldig nysgjerrige på hvordan disiplene kunne snakke så mange ulike språk at alle forsto hva de sa. De lurte på hva de kunne gjøre for å følge Jesus. De fikk vite at de kunne bli døpt, og så mange som 3000 mennesker ble døpt denne dagen.

I Kirken døper prester fremdeles mennesker i Den Hellige Treenighetens navn (I Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn). I dåpen ble vi en del av Kirken. Og nå ferier vi pinse til minne om dette underet som skjedde i Jerusalem, femti dager etter oppstandelsen. På gresk heter pinsen pentekoste, som betyr: den femtiende. Den femtiende dagen etter oppstandelsen er Kirkens bursdag. Da de 3000 nye menneskene fra forskjellige land ba om å få dåpen i Jerusalem, var Kirken definitivt blitt født og var oppe og gikk. Og for disse 3000 menneskene startet da også et helt nytt liv i Kristus den dagen.

Aktiviteter

1. Memospill

(+4 år)

2. Lag en vindmølle

(+4 år, med hjelp av voksne)

3. Puslespill

(+5 år)

 

4. Lag et pannebånd med ildflamme. Du trenger: et papirark, fargestifter, saks, lim, stiftemaskin og utskrift av bilde av en flamme. Du kan tegne ildflammen selv, eller KLIKK HER og skrive den ut.

(+4 år, med hjelp av voksen)